Havanna.nu

Flyg

Havanna ligger en dagsresa bort i det tropiska Karibien. Totalt är det över 835 mil till staden, man åker igenom 6 tidszoner och flygresan tar drygt 11 timmar att genomföra. Så landar man också i en helt annan värld.

Flygplatsen vid Havanna heter José Martí International Airport och förkortas HAV. Det är det kubanska flygbolaget Cubana de Aviacións hemmahamn. Många miljoner passagerare passerar flygplatsen varje år och det finns fyra olika terminaler, varav en är uteslutande till för karibiska flighter. Flygplatsen ligger bekvämt bara drygt milen söder om stadens centrum. Man kan lätt ta sig till staden med hjälp av de statliga bussarna.

Från terminal två går det flyg med de amerikanska bolagen American Airlines, Continental och Sky King. Terminal 3 tar de europeiska och asiatiska flygbolagen såsom Air France, Iberia Airlines och Virgin Atlantic Airways.

Högsäsongen är varaktig i staden och varar nästan året runt. Mellan månaderna maj och november håller flygbolagen ganska konstanta priser runt 8 000 – 9000 kr för en tur och returresa i turistklass. Men det kan, om man inte är ute i god tid, bli dyrare än så. Under december månad är det som allra populärast att åka till Kuba och vill man resa då gör man rätt i att boka långt i förväg.

Vill man hellre ha lite billigare flygresa och kan vara flexibel vad gäller månad är det redan i januari månad lättare att köpa sig en billigare stol. Och historiskt sett är som det allra billigast att resa till Kuba under februari och mars månad, då kan priserna trilla ner under 7 000 kr. Det går dessutom att finna låga priser under oktober och november, då resandet till staden sjunker. Men då ska man vara medveten om att sensommar och höst är orkantid här.

Man kan välja mellan att mellanlanda i USA och sedan bege sig till Havanna eller att resa direkt från Europa. Det finns direktflyg från Sverige, Det är klart enklast att resa via en europeisk mellanlandning då flyget från USA av förklarlig anledning har mycket striktare kontroller och väntan kan bli lång vid entrén in i landet.

Från Europa flyger bland annat de europeiska flygbolagen Air France, KLM, Iberia, Martinair och Air Europa. Dessa erbjuder resor med en mellanlandning. En resa med Air France betyder till exempel mellanlandning i Paris, och om man åker med KLM mellanlandar man i Amsterdam. Men det finns direktflighter från Köpenhamn om man bor i södra Sverige.

Många researrangörer anordnar paketresor till Havanna och man kan också uppleva Kuba när man reser med turer runt om på Kuba och/eller Karibien. De erbjuder såväl hotellrum som flygresa i ett enda paket och ofta ingår rundturer i staden också. Det brukar vara prisvärda alternativ. Det krävs turistvisum för resor in i Kuba och resebolagen hjälper till att ordna dessa.