Havanna.nu

Sevärdheter och kultur

Havanna är Karibiens mest mytomspunna och berömda städer och en tidlös smaragd där tiden nästan stått stilla. I Havanna lever den spanska kulturen kvar och staden är förtrollande vacker, kanske lite sliten men inte minst själfull och livlig. Stadens invånare låter vardagsrummet vetta ut mot stadens gator och torg och de allmänna platserna är som förlängda vardagsrum. Man vistas gärna ute och pratar med folk som passerar förbi. Många har till och med soffor på gatorna. Och på gatorna glider den ena jänkaren efter den andra förbi, bilarna från 60-talet handlar det om förstås.

I barerna dricker man drinkar med mörk rom och cigarröken ligger tät. Strax utanför Havanna ligger flera cigarrfabriker. Här kan man få se hur de tillverkar cigarrer och prova olika kvaliteter på produkterna, något man inte bör missa vid ett besök i staden.

Hela den gamla staden i Havanna, Habana Vieja, är upptagen av UNESCO som världsarv. I stadsdelen trängs husen mellan trånga gränder. Husen är från Havannas kolonialtid under 1600-talet och här finner man mängder med gamla palats och handelshus. En gång i tiden bräckte de varandra med härliga färger, men färgen har sedan länge flagnat bort.

cathedral havannaMånga har fått förfalla sedan 1968, men restaureringen av husen har påbörjats, tack vare spansk sponsring. Några av de första husen att renoveras var de som ligger närmast den vackra katedralen och det fina torget Plaza de Armas. I de renoverade husen ligger numera hotell och härliga restauranger att besöka.

Hemingways Kuba lever på sätt och vis kvar. Här skrev den berömde författaren böckerna den gamle och havet och inte minst Klockan klämtar för dig. Hemingway älskade sitt Kuba och idag kan man besöka hans hus mitt i Habana Vieja. I huset råder en sällsam frid, mitt i den livliga staden.

I bukten där Havanna ligger finns tre olika fort. Det äldsta är Castillo de la Real Fuerza. Det byggdes för att skydda staden mot pirater, och är ett av de äldsta stenforten på den amerikanska kontinenten. Fortet färdigställdes i slutet av 1500-talet. På andra sidan bukten ligger det imponerande fortet Fortaleza de San Carlos de la Cabaña som byggdes på 1700-talet. Området är idag en historisk park och man kan gå guidade turer genom hela komplexet. Det tredje fortet heter Morro Castle och är byggd i slutet på 1500-talet, bara något senare än Castillo de la Real Fuerza.

Havanna Capitol building Från 1900-talets början hittar man byggnaden El Capitolo, en replika av Capitol Hill i Washington D.C. Idag är det ett vetenskapscentrum. Före revolutionen hyste den regeringen och riksdagen för.

Havanna Kristus staty Havanna har också sin egen kristusstaty. Den ligger väl placerad i förorten Casablanca och syns från en mängd olika platser i staden. Den restes bara veckor innan Castro påbörjade sin revolution. Statyn är 20 meter hög och ett besök till statyn ger en vidunderlig utsikt över staden.

Museo de la Revolución ligger i ett magnifikt palats som en gång huserade presidenterna i landet. Här kan man uppleva den kubanska nutidshistorien och framför allt kriget under 1950-talet.