Havanna.nu

Hotell

Det är billigt att bo på hotell i Havanna. Ett trestjärnigt hotell är lätt att hitta för ungefär 300 kronor per natt för ett enklare dubbelrum. Vissa hotell är anrika och har försökt hålla sin klass sedan förre revolutionens dagar, andra är helt nybyggda och resultatet av ett ökat intresse från kubanerna att få hit turismen igen.

De gamla hotellen i Havanna håller på att rustas upp. Många av de klassiska hotellen som var så populära hos celebriteter över hela världen har åter öppnat sina portar efter att ha varit stängda i åratal. De hotell som öppnats har varsamt renoverats och fått tillbaka sin identitet, själ och klass och för många är det givet att välja ett av dessa historiska hotell. De gamla anrika hotellen håller något högre priser än de moderna, men är å andra sidan fylld med själ och historia.

Hotel Nacional de Cuba är kanske ett av de mest berömda hotellen i hela Havanna, vilket säger en del om hotellet. Det ligger på en klippa vid hamnpromenaden med en makalös utsikt över staden och med ett vattenfall som kastar sig ut från berget. Ren lyx utlovas i ett hotell som hyst Eroll Flynn, Buster Keaton, Marlon Brando och många, många flera odödliga celebriteter. Hotellet stängdes aldrig under revolutionen, men fick förfalla och var under lång tid mestadels bebott av diplomater. Casinot i hotellet stängdes dock 1960. Än idag kommer horder av folk hit, för att njuta av den forna glansen, om än något kantstött.

Andra klassiska hotell är bland annat Inglaterra som är Havannas äldsta hotell. Här kan man bo ståndaktigt, precis som de gamla maffialedarna en gång gjorde. Hemingway bodde på det klassiska Ambos Mundos. Hotellet är mycket fräscht och många söker sig hit tack vare den berömda författaren. Ett annat lyxalternativ är Hotel Plaza och ännu ett hotell, ett lite annorlunda alternativ, är det gamla klostret Casa Santa Brigada i Habana Vieja. Klostret är aktivt, och här kan man bo bekvämt och billigt.

Det finns också ett antal modernare alternativ att välja mellan för den som vill. Utmed stranden finns flera hotellalternativ för den som vill ha sol och bad, till exempel Tropicoco Hotel och Club Atlantico. Villa Los Pinos ligger i ett hamnområde nära stadens centrum. Vill man ha ypperliga spa möjligheter och en bra pool men bo mitt i staden kan man välja moderna Chateau Miramar, fyrstjärnigt och mycket exklusivt.

Och vilket hotell man än väljer kommer man garanterat att träffa på kubanernas härliga öppenhet, hjärtlighet och gästfrihet. Överallt är servicen ypperlig och inget problem för litet för att negligeras.