Havanna.nu

Nattliv och nöje

När dagen tar slut börjar natten. Kvällen varar nästan bara några minuter här. Mörkret kommer snabbt och överraskande. Fukten lägger sig som ett täcke över staden och det är dags att uppleva Havannas fantastiska nattliv. Trots revolution och hårda regler under dagen frodas nattlivet i staden. Även om Habana Vieja kanske är något av en turistfälla ibland, är det här barerna ligger som tätast. Och vill man uppleva det historiska Havanna, kan man göra det här på natten.

I Havanna trängs barer, klubbar, restauranger och inte minst salsaklubbar. Här dansar man salsa natten lång. Salsan hörs överallt vart man än går och i vart och vartannat kvarter finner man en salsaklubb. Men det finns också andra danser att välja mellan: habanera, mambo, cha-cha-cha och rumba är alla danser av kubanskt ursprung. Alla danser har sina klubbar och vill man inte dansa själv kan man alltid njuta av de duktiga dansarna ute på dansgolvet och den härliga musiken och stämningen.

När man är i Habana Vieja får man inte missa ett besök till stadens kanske mest kända bar, La Bodeguita del Medio. Bartendern heter Caesar och serverar stadens bästa mojitos. Här har berömdheter såsom Hemingway suttit och filosoferat över en mojito eller två. Här kan man även inta sin middag. Vill man istället dricka stadens bästa frozen daiquiris beger man sig till legendariska El Floridita. Det var här man skapade drinken och än idag anses stället servera de allra bästa daiquiris i staden, även om denna bar som ligger i Habana Vieja kanske är något av en turistfälla numera.

Det är också värt att prova på barerna på gatan Obispo. På Casa de la cultura kan man se liveband och La Dichosa och Café de Paris är bra barer med mycket folk och bra stämning.
Och den kanske än mer klassiska Cabaret Tropicana lever kvar än idag. Då den en gång i tiden, år 1931, slog upp sina portar kom den snabbt att bli känd som världens bästa, och största, nattklubb. Här ger man föreställningar i klass med de i Paris och till skillnad mot många andra hotell, restauranger och klubbar, har Tropicana fått hålla öppet under revolutionen. Än idag är det show här, och över 150 artister uppträder här under en kväll. Ett besök här är nästan ett måste, även om det är ganska dyrt.