Havanna.nu

Sport och aktiviteter

Kuba är ett land med lugnt tempo, samtidigt som invånarna är mycket aktiva i olika sporter. Här lever man för nuet, och att sporta, leka och spela är en viktig del av vardagen, något som förgyller livet på ön. På Kuba är boxning och baseball nationalsporter, så om man vill titta på någon sport i landet gör man rätt i att besöka någon arena där detta visas. Sedan 1800-talet har man spelat baseboll här och det har inte hjälpt med vare sig USA-fientlighet eller revolution. Baseballen är stor. Stämningen är hög på arenorna och åskådarna flockas verkligen kring dessa event.

Men som semesterfirare är det härliga stränder och blåaste hav man kanske tänker sig som lockar mest. Många turister väljer att åka hit under vintersäsongen när mörkret ligger tungt i Europa. Här skiner solen och stränderna är kritvita omgivna av palmer och blåaste hav.

Och nog finns det härliga stränder alltid. Här finns ett otal att välja mellan, liksom ett otal aktiviteter att göra utmed stränderna. Liksom i resten av Karibien är Kubas kustband ett perfekt ställe att snorkla och dyka på. Det ligger flera korallrev utmed kusterna där det marina livet sjuder av färger och det finns intressanta vrak att dyka på. Och havets blåa ton ger en sikt utöver det vanliga. Man kan också åka jetski och vindsurfa.

Om man tycker om havet kan man djuphavsfiska utanför kusterna. Fisket är mycket gott och ett flertal båtar erbjuder olika typer av djuphavsfiske. Eller så kan man hyra en egen segelbåt och bege sig ut på böljan den blå och njuta av Havanna och resten av Kuba lite från utsidan, en oförglömlig upplevelse.

Naturälskaren finner flera utflyktsmål utanför staden. Man kan åka till cigarrfabriker och tobaksodlingar, uppleva Viãldalens förunderliga natur och betrakta de fantastiska målningarna som finns på klippväggarna i de vackra Mogotesbergen. För den som tycker om att vandra eller cykla finns ett otal leder att välja mellan i den fantastiska kubanska exotiska miljön. Här finns en enorm färgprakt att uppleva i naturen.

Stadsråttor, som vill vara i staden och njuta av det kubanska livet där saknar inte heller sportaktiviteter att göra. Eftersom vardagsrummen så att säga ligger på gatorna är också lek och spel förlagt på gatorna. Är man inte blyg av sig kan man lätt få delta i basketspelet, fotbollen eller baseballen som utövas på ett torg eller i någon gränd. Och på kvällarna är det dans som gäller, dans i alla sorter. Kurser och öppna dansgolv går att finna överallt, så här har man verkligen chansen att lära sig dansa ordentligt.