Havanna.nu

Mat och restauranger

Det lokala köket baserar sina rätter på de lokala råvarorna och har inspirerats från det spanska och det karibiska köket. Här serverar man gärna sötpotatis, yuca, malanga och boniato, alla olika, för oss exotiska, rotfrukter. Det vanligaste är att man grillar köttet och man marinerar gärna köttet i lime så att det blir riktigt smakrikt och mört. Favoriterna är spädgris och kyckling, men även fisk och skaldjur. Mörheten i köttet är viktigt. Övriga rätter tillagas länge och på låg värme.

Kryddorna är smakrika utan att vara för starka. Spiskummin, koriander, lagerblad, och timjan är nästan basvaror i det kubanska köket. Man har ovanligt sällan sås baserade på mjölkprodukter. Basen är istället tomatsås, om det finns sås till maten. Istället är det vanligt med en sofrito som bas. Sofrito är en mix av lök, paprika, vitlök, oregano och svartpeppar och används gärna till svarta bönor, grytor och kötträtter. Till en del påminner det kubanska köket om det mexikanska, även om det finns stora skillnader.

Till nationalrätterna hör de fyllda pirogerna empanadas, media noche som är en typisk kubansk smörgås och mariquitas, en typ av pommes frites på en typ av banan. Till maten dricker man drinkar baserade på rom. Givetvis finns det såväl vin som öl och alkoholfria alternativ att välja mellan på restaurangerna.

Generellt sett är priserna låga och valen många i denna härliga hamnstad. Många av restaurangerna är statliga, men det finns alltfler paladares i staden. Paladares är privatägda restauranger och ofta mycket prisvärda alternativ till de statliga restaurangerna och är ofta små till storleken och mycket familjära.

Den gamla staden, Habana Vieja kan vara lite av en turistfälla. Om man inte har något emot det är det alltid i alla fall en fantastisk miljö man vistas i om man väljer att äta middag här. Ett av de mer intressanta valen i Habana Vieja är Café del Oriente. Det är en mycket luxuös restaurang med underbar atmosfär. Här kan man känna sig som en riktig mafioso på 1950-talet. En klassiker i Habana Vieja är också charmiga Hotel Inglaterra, som har en mycket vacker och charmig takterrass där man äter goda rätter.

Vill man däremot få mer prisvärda middagar ska man ge sig iväg till de centrala delarna av staden, Centro Habana alternativt i Vedado. El Conejito i Vedado serverar kanin i alla dess former, liksom härliga kycklingrätter och fisk- och skaldjur i genuin karibisk stil. En udda restaurang, men också en härlig upplevelse.

Finsmakaren beger sig med fördel till Miramar/Playa. En av de bättre i området, som också är mycket prisvärt, är El Aljibe som ligger utmed Avenue 7. Här serveras en mix mellan det europeiska och det karibiska köket till såväl bofastas som besökarens lycka.

Vill man prova på en populär paladar kan man äta på La Moneda Cubana, El Rincón de Elegguá, La Guarida eller La Cocina de Lilliam. Den sista anses vara den allra bästa. El Rincón de Elegguá kanske är mest känd för att man spelade in filmen ”Jordgubbar och choklad” i restaurangen.