Havanna.nu

Shopping i Havanna

Havanna är kanske inte en klassisk shoppingstad men det finns likväl mängder med upptäckter och saker att handla hem härifrån. Som turist har man lätt tillgång till det mesta som man kan önska sig av ett bra shoppingutbud, och det är då lokala produkter man ska satsa på och inte konventionellt mode. Och så länge man handlar med dollar är man välkommen överallt.
För den som verkligen vill fynda finns det flera olika utomhusmarknader att botanisera i. Den stora marknaden i Havanna erbjuder en mängd olika varor att köpa, inte minst de lokala specialiteterna och produkterna. Många av produkterna som säljs är handgjorda och priserna är mycket rimliga.

Det finns också finare shoppingarkader av gammalt och vackert snitt. En shoppingtur i dessa är också en tur i vacker arkitektur och härlig atmosfär. I de större köpcentren finns en hel del affärer, men jämfört med de större shoppingscenter man kan finna i amerikanska eller europeiska städer, är utbudet begränsat.

För den som är konstintressad finns det desto mer att välja mellan. Här finns mängder med olika gallerier och konsten är ofta av högsta klass och mycket intressant. Man kan besöka Palacio de la Artesanía för att handla och det finns även en konstmarknad att besöka. På marknaderna kan man kika lite närmare på de fina träsniderierna och keramiken som är gedigna hantverk till en struntsumma som erbjuds lite överallt.

Musiken är en viktig del i kubanernas liv och det finns många instrument man kan köpa med sig hem, till exempel vackert smyckade maracas och snidade slagpinnar är lätta att få ner i bagaget. Det är nästan givet att passa på att köpa en CD med salsamusik eller mambo på, ett billigt minne för livet.

Vill man inhandla traktens egna specialiteter ska man givetvis köpa cigarrer. Dessa kommer i olika kvaliteter. De finaste är handgjorda av de allra finaste och bästa tobaksbladen och om man ska handla dessa på bästa sätt ger man sig iväg till en cigarrfabrik i staden. Priset är ungefär 25 % jämfört med de priser man finner i Sverige. Så även om man inte vill röka en cigarr själv så kan man alltid köpa hem till någon som uppskattar en god cigarr. En blivande pappa kanske? Tänk bara på att antalet cigarrer som man får ta med sig ut från landet är begränsat.

Sedan är det ju rom som gäller när man handlar hem lokala varor från Kuba. Kubansk rom är söt och mörk. Mest rekommendabelt är Havana Club, men se till att det är äkta vara du köper. Det finns också ett brett chokladutbud. Bästa chokladen finner man i Museo de Chocolate som ligger på gatan ”Calle Amargura” som ligger i centrala Havanna.